Enterobioza - definitie | totulpentrumiri.ro

Prevenirea enterobiozei. Încărcat de

Mult mai mult decât documente.

Enterobioza Enterobioza boala parazitara provocata de infestarea colonului cu un vierme, enterobius vermicularis, denumit in mod obisnuit oxiuri. Frecventa - oxiuroza prevenirea enterobiozei o parazitoza raspandita, care afecteaza copiii de varsta scolara, batranii si persoanele plasate in spitale psihiatrice sau in altele prevenirea enterobiozei internare de durata.

Aceasta boalaadesea familialaeste parazitoza infantila cea mai frecventa in tarile temperate, fiind evocata in expresia curenta "a avea viermi".

prevenirea enterobiozei

Contaminare - parazitii prevenirea enterobiozei seamana cu mici filamente albede mai putin de 1 centimetru lungime. Ei traiesc la suprafata mucoasei colonului fiintelor umane. O data fecundatviermele femela parcurge intreg colonul si isi depune ouale embrionate si infestante pe pielea din jurul anusului, inainte de a muri.

Enterobius vermicularis

Miscarile viermelui femela provoaca mancarimicare determina prevenirea enterobiozei in jurul anusului. Ouale se prind sub unghii, si este suficient ca persoana sa-si duca degetele la gura pentru ca sa le inghita sau sa le depuna pe alimentele pe care le imparte cu alte persoane pentru ca procesele de autoinfestare si de contaminare sa se declanseze.

Ouale ingerate eclozeaza in intestinse transforma prevenirea enterobiozei larve si devin adulte dupa doua pana la sase saptamani.

Sus Daca se suspecteaza oxiuroza medicul va face o anamneza si un examen obiectiv.

Pruritul mancarimea anal, vesperal si nocturn, este un semn important de oxiuroza. El impiedica un somn calm al copilului, prevenirea enterobiozei putand fi intrerupt de cosmare. Copilul, obosit, este iritabil, dovedeste dificultati scolare si poate prezenta ticuri prurit nazal.

La fetite, si mai rar la varsta adulta, viermii pot patrunde in aparatul genital si pot antrena o vulvovaginita dureroasa sau o cistita.

contact dermatită între degete

Diagnostic - Viermii sunt uneori vizibili in regiunea anala, la prevenirea enterobiozei scaunelor sau in chilot. In afara acestor cazuri, cea mai buna metoda de diagnostic consta in prelevarea de oua la marginea anusului pacientului cu o banda de hartie adeziva Scotch-test si examinarea lor la microscop.

toxoplasmoza la copii

In scop curativ sau preventiv se aplica si masuri mai generale: taierea unghilor, spalarea mainilor inainte de fiecare masa si dupa ce s-a folosit toaleta.