Paraziţii. Genul Plasmodium (4)

Paraziti apicomplexa. (PPT) Protista | Adriana Celan - totulpentrumiri.ro

Cele 4 specii din genul Plasmodium sunt: Plasmodium falciparum, vivax, orale şi malariae. Trichomonas vaginalis 3 Răspândire geografică Aceştia sunt agenţii etiologici ai malariei sau ai paraziti apicomplexa, afecţiune transmisă cu ajutorul unui vector — ţânţarul femelă din genul Anopheles ţânţarii hematofagi sunt femele, iar masculii sunt bacteriofagi.

Apicomplexa

Malaria este cea mai gravă boală parazitară din lume, afectând peste de ţări şi mai bine de un miliard de oameni. Decesele datorate malariei se ridică la un milion pe an.

În trecut, arealul malariei era mai vast, cuprinzând regiuni din America de Nord, Europa sau Rusia, dar acum a fost eradicată din aceste zone, singurele cazuri de malarie fiind cele de import. În Africa se întâlnesc speciile de Plasmodium vivax şi Plasmodium malariae în nordul continentului. Coborând spre tropice, acestea coabitează cu Plasmodium falciparum şi ovale.

hpv virusu tedavisi nedir

Paraziti apicomplexa Asia, malaria este răspândită în Turcia şi în India moderat, mai frecvent fiind întâlnită în China, Thailanda, Vietnam sau Cambodgia. În America Centrală se întâlneşte Plasmodium vivax, iar în America de Sud există unele paraziti apicomplexa cu Plasmodium falciparum. Ciclul evolutiv Speciile de Plasmodium au două cicluri de evoluţie, la om şi la vector.

chemioterapia papilloma vescicale

Omul este o gazdă intermediară, iar ţânţarul Paraziti apicomplexa femela este gazda definitivă. Ciclul la om: ţânţarul în timpul procesului de simptomele tratamentului cu vierme inoculează în capilare formele infectante — sporozoiţii, aflate în glandele salivare.

Meniu de navigare

După ce sunt vehiculate prin sânge, aceştia ajung şi se stabilesc în ficat, unde vor pătrunde în interiorul hepatocitelor.

Aici se vor paraziti apicomplexa şi matura pentru a forma un schizont tisular, plin cu merozoiţi. Toate etapele de până acum nu sunt însoţite de nici un fel de simptom şi durează paraziti apicomplexa 6 zile şi câteva luni, în funcţie de specia de Plasmodium. Merozoiţii eliberaţi ajung în circulaţie şi fiecare dintre ei va pătrunde într-o hematie, unde se va transforma în trofozoit, forma vegetativă.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ciclul la vector: într-una dintre etapele de dezvoltare la om, Paraziti apicomplexa produc gametociţi în interiorul hematiilor. În timpul hrănirii, ţânţarul absoarbe gametociţii.

  • Adriana Celan Regnul Protista Protistele- cine sunt ele?
  • Tipuri de paraziti Exista numeroase tipuri de paraziti care infecteaza oamenii provocand boli.
  • Human papillomavirus biology and pathogenesis
  • Coccidiile - Wikipedia
  • Virusi la copii mici
  • Helmintox 250 kaina
  • Comprimate de papilom

În interiorul său, aceştia se vor transforma în gameţi ce vor fecunda. Rezultatul fiind apariţia unui oochist implantat în peretele stomacului.

Meniu de navigare

În interiorul lui, se vor forma sporozoiţii ce vor migra în glandele salivare, aşteptând să paraziti apicomplexa inoculaţi la următoarea masă pentru a relua ciclul evolutiv.

Modul de transmitere Malaria se transmite prin inocularea sporozoiţilor din glandele salivare ale ţânţarului la om, în paraziti apicomplexa mesei.

paraziti apicomplexa

Transmiterea paraziti apicomplexa poate realiza, mai rar, prin transfuzii de sânge sau ace contaminate. Rolul patogen Etapele desfăşurate în interiorul hepatocitului sunt asimptomatice. Cele desfăşurate în hematie produc semnele şi simptomele specifice malariei: febra ritmică, anemie, splenomegalie.

Much more than documents.

Febra se datorează ruperii hematiilor ce vor elibera substanţe pirogene în sânge. Infecţia cu Plasmodium vivax şi orale produce febra terţă, cu accese la 48 paraziti apicomplexa ore, iar infecţia cu Plasmodium malariae produce febra quartă, cu accese la 72 de ore.

  • Parazitologie curs2
  • Coccidiile - Wikipedia

Anemia apare datorită ruperii hematiilor în număr mare, fiind direct proporţională cu numărul de paraziţi. În infecţia cu Plasmodium falciparum pot fi distruse şi hematii sănătoase.

Last updated 4 years ago Discipline: Biology Regnul Protista este un grup parafiletic eterogen de microorganisme eucariote cu organizare celulară simplă.

Complicaţiile ce pot apărea în timpul infecţiei au adus faimă acestei boli — accesul pernicios, o encefalită febrilă, cu evoluţie gravă şi fatală în 2 — 3 zile. Neuropaludismul, paraziti apicomplexa mai este cunoscută, apare datorită afinităţii speciei Plasmodium falciparum pentru ţesutul cerebral, fiind mai frecventă la copii decât la adulţi.

Regnul Protista

O altă complicaţie de temut în cazul malariei este cronicizarea infecţiei — malarie cronică sau malarie viscerală evolutivă. Apare la persoanele netratate şi se caracterizează prin anemie, astenie, dispnee, splenomegalie şi retard fizic la copil.

papillomavirus garcons ovarian cancer incidence

Survine la un bolnav malaric vechi şi debutează paraziti apicomplexa paraziti apicomplexa febră, icter, anemie, oligo-anurie, colaps urmat de decesul bolnavului.

Prevenţie Rezistenţa la infecţie se poate câştiga prin trecerea prin boală, dar este o imunitate precară şi instabilă. Există o populaţie în Africa ce a dezvoltat rezistenţă naturală la malarie, fără trecere prin boală.

verruca on foot

Indivizii cu diferite deficite enzimatice, anomalii ale hematiilor sau grupul Duffy negativ persoanele din acest paraziti apicomplexa nu au nici un fel de receptori pe hematii sunt imuni la malarie, dar vor avea alte afecţiuni datorate anomaliilor prezente.

Tratamentul malarie paraziti apicomplexa face prin administrarea de chimioterapice anti-malarie diferite, în funcţie de ciclul evolutiv al parazitului.

paraziti apicomplexa

Există paraziti apicomplexa specii — Plasmodium falciparum ce paraziti apicomplexa dezvoltat o rezistenţă deosebită în faţa acestor chiomioterapice. În ţările unde malaria a fost eradicată din grupul acestor ţări face parte şi România se întâlnesc cazuri de import — turişti sau alte paraziti apicomplexa de persoane care au circulat prin zonele unde malaria nu a fost încă eradicată.